Begripsbepalingen.
In deze statuten wordt verstaan onder:
Algemene Vergadering: het Verenigingsorgaan dat wordt gevormd door de Leden en overige Vergadergerechtigden, dan wel de bijeenkomst van Vergadergerechtigden;
Bestuur: het bestuur van de Vereniging;
BW: het Burgerlijk Wetboek;
Elektronisch: een langs elektronische weg toegezonden leesbaar en reproduceerbaar bericht;
Jaarrekening: de balans, de winst en verliesrekening en de toelichting op deze stukken;
Schriftelijk: bij brief, telefax of e-mail, of bij boodschap die via een ander gangbaar communicatiemiddel wordt overgebracht en Elektronisch of op schrift kan worden ontvangen mits de identiteit van de verzender met afdoende zekerheid kan worden vastgesteld;
Vereniging: de rechtspersoon waarop deze statuten betrekking hebben;
Vergaderrecht: het recht om, in persoon of bij schriftelijk gevolmachtigde, de Algemene Vergadering bij te wonen en daar het woord te voeren;
Vergadergerechtigden: leden en bestuurders van de Vereniging.
Gedefinieerde begrippen kunnen zonder verlies van de inhoudelijke betekenis in enkelvoud of meervoud worden gebruikt.
Naam en zetel.
1. De Vereniging is genaamd Bentley Drivers Club Dutch Region.
2. De Vereniging heeft haar zetel in de gemeente Utrecht.
Doel.
1. De Vereniging heeft ten doel: het in stand houden van mobiel erfgoed. De vereniging richt zich daarbij met name op automobielen van het merk Bentley.
2. De vereniging tracht dit doel onder meer te bereiken door:
a.Het bieden van hulp en advies aan de leden ten behoeve van het in stand houden van bedoelde automobielen.
b.Het organiseren van bijeenkomsten, touring events, toertochten en andere evenementen ten behoeve van de leden.
c.Het onderhouden van contacten met de Bentley Drivers Club in het Verenigd Koninkrijk en de daartoe behorende afdelingen en secties in zowel Engeland als daarbuiten.
d.Het verzamelen van informatie ter bevordering van de kennis van de geschiedenis en de techniek van mobiel erfgoed met name gericht op het merk Bentley.
e.Al het geen verder bevorderlijk kan zijn tot het bereiken van de doelstelling.
3. De Vereniging beoogt niet het maken van winst.
Lidmaatschap en toelating.
1. De Vereniging kent drie soorten leden, te weten full members, associate members en honorary members. De hoedanigheden, rechten en plichten van de eerste twee categorieën worden nader in het huishoudelijk reglement uitgewerkt.
2. Zowel natuurlijke personen als rechtspersonen kunnen worden toegelaten als lid van de vereniging.
3. Het Bestuur beslist omtrent de toelating van leden. Bij niet-toelating tot lid kan de Algemene Vergadering alsnog tot toelating besluiten.
4. Honorary members zijn natuurlijke personen, die zich jegens de Vereniging op bijzondere wijze hebben onderscheiden en als zodanig door de Algemene Vergadering zijn benoemd, op voordracht van het Bestuur.
Einde van het lidmaatschap.
1. Het lidmaatschap eindigt:
a.door opzegging door het lid;
b.door opzegging door de Vereniging. Deze kan geschieden wanneer een lid zijn verplichtingen jegens de Vereniging niet nakomt, alsook wanneer redelijkerwijs van de Vereniging niet gevergd kan worden het lidmaatschap te laten voortduren;
c.door ontzetting. Deze kan alleen worden uitgesproken wanneer een lid in strijd met de statuten, reglementen of besluiten der Vereniging handelt, of de Vereniging op onredelijke wijze benadeelt;
d.door overlijden van het lid.
2. Opzegging door de Vereniging en ontzetting uit het lidmaatschap geschiedt door het bestuur.
3. Opzegging van het lidmaatschap door het lid of door de Vereniging kan slechts geschieden tegen het einde van een Verenigingsjaar en met inachtneming van een opzeggingstermijn van vier (4) weken. Het lidmaatschap kan echter onmiddellijk worden beëindigd indien van de Vereniging of van het lid redelijkerwijs niet gevergd kan worden het lidmaatschap te laten voortduren.
4. Een opzegging in strijd met het bepaalde in het vorige lid, doet het lidmaatschap eindigen op het vroegst toegelaten tijdstip volgende op de datum waartegen was opgezegd.
5. Een lid is niet bevoegd door opzegging van zijn lidmaatschap een besluit waarbij de verplichtingen van de leden van geldelijke aard zijn verzwaard, te zijnen opzichte uit te sluiten.
6. Van een besluit tot opzegging van het lidmaatschap door de Vereniging op grond dat een lid zijn verplichtingen jegens de Vereniging niet nakomt, alsook dat redelijkerwijs van de Vereniging niet gevergd kan worden het lidmaatschap te laten voortduren en van een besluit tot ontzetting uit het lidmaatschap staat de betrokkene binnen een maand na de ontvangst van de kennisgeving van het besluit beroep open op de algemene vergadering. Hij wordt daartoe ten spoedigste schriftelijk van het besluit met opgave van redenen in kennis gesteld. Gedurende de beroepstermijn en hangende het beroep is het lid geschorst, met dien verstande evenwel dat het geschorste lid het recht heeft zich in de algemene vergadering, waarin het in dit lid bedoelde beroep wordt behandeld, te verantwoorden.
7. Wanneer het lidmaatschap in de loop van een Verenigingsjaar eindigt, blijft desniettemin de jaarlijkse bijdrage voor het geheel verschuldigd.
Administratie en communicatie.
1. Het Bestuur houdt een register, waarin de namen en de adressen van de leden zijn opgenomen.
2. Oproepingen en mededelingen aan vergadergerechtigden geschieden schriftelijk, zoals bedoeld in Artikel 1 van deze statuten, aan de adressen bedoeld in lid 1 van dit artikel.
3. Mededelingen aan het Bestuur geschieden Schriftelijk aan hetzij het daartoe aangewezen adres van de Vereniging, dan wel het daartoe door het Bestuur aangewezen Elektronisch adres van de Vereniging.
Verplichtingen van de leden.
1. De geldmiddelen van de Vereniging bestaan uit de jaarlijkse bijdragen van de leden, boetes, schenkingen en eventuele andere baten.
2. Het bestuur is bevoegd in bijzondere gevallen gehele of gedeeltelijke ontheffing van de verplichting tot het betalen van een bijdrage te verlenen.
Bestuur.
1. De Vereniging wordt bestuurd door het Bestuur, dat uit ten minste drie (3) personen bestaat. De Algemene Vergadering benoemt de bestuurders.
2. Bestuurders worden benoemd door de Algemene Vergadering.
De voorzitter van het Bestuur wordt door Algemene Vergadering uit de leden in functie benoemd. De Algemene Vergadering is bevoegd de bestuurders te allen tijde te schorsen en te ontslaan.
3. Ingeval van belet of ontstentenis van een of meer bestuurders zijn de overblijvende bestuurders of is de enig overblijvende bestuurder tijdelijk met het bestuur belast.
4. Ingeval van belet of ontstentenis van alle bestuurders of de enige bestuurder is de persoon, die de Algemene Vergadering daartoe heeft aangewezen of zal aanwijzen, met het bestuur belast.
De in de vorige volzin bedoelde persoon neemt zo spoedig mogelijk de maatregelen, nodig teneinde een definitieve voorziening te treffen.
5. Het Bestuur is bevoegd tot het aangaan van overeenkomsten waarbij de vereniging zich als borg of hoofdelijk medeschuldenaar verbindt, zich voor een derde sterk maakt of zich tot zekerheidstelling voor de schuld van een ander verbindt.
6. Het Bestuur behoeft daarnaast voor een besluit tot het huren, verhuren of anderszins in gebruik verkrijgen of in gebruik geven van een onroerende zaak de goedkeuring van de Algemene Vergadering.
Besluitvorming van het Bestuur.
1. Het Bestuur kiest uit zijn midden naast de in die functie benoemde voorzitter, een secretaris en een penningmeester. Ook overigens kunnen de bestuurders hun werkzaamheden onderling verdelen.
Het Bestuur kan voorts, met inachtneming van deze statuten, een reglement opstellen, waarin aangelegenheden die het Bestuur intern betreffen, worden geregeld.
2. Het Bestuur vergadert zo dikwijls een bestuurder het verlangt.
Het besluit bij volstrekte meerderheid van de uitgebrachte stemmen. Bij staking van stemmen heeft de voorzitter een doorslaggevende stem, mits het aantal uitgebrachte stemmen meer dan twee (2) bedraagt.
3. Het Bestuur kan ook buiten vergadering besluiten nemen, mits dit Schriftelijk geschiedt en alle stemgerechtigde bestuurders met deze wijze van besluitvorming hebben ingestemd. Artikel 9 lid 2 is van overeenkomstige toepassing op de besluitvorming van het Bestuur buiten vergadering.
Vertegenwoordiging.
1. Het Bestuur is bevoegd de Vereniging te vertegenwoordigen. De bevoegdheid tot vertegenwoordiging van de Vereniging komt mede toe aan de voorzitter tezamen met een andere bestuurder.
2. De in lid 1 bedoelde vertegenwoordigingsbevoegdheid heeft mede betrekking op de hiervoor in Artikel 8 lid 5 omschreven rechtshandelingen.
Algemene vergaderingen.
1. Tijdens het boekjaar van de Vereniging wordt ten minste één (1) Algemene Vergadering gehouden. Deze vergadering dient te worden gehouden binnen zes (6) maanden na afloop van het voorgaande boekjaar behoudens verlenging van deze termijn met ten hoogste vijf (5) maanden door de Algemene Vergadering op grond van bijzondere omstandigheden.
2. De agenda voor de jaarlijkse Algemene Vergadering bevat in ieder geval de volgende onderwerpen:
a.de vaststelling van de Jaarrekening;
b.de verlening van décharge aan bestuurders voor hun bestuur over het afgelopen boekjaar.
3. Een Algemene Vergadering wordt voorts bijeengeroepen zo dikwijls het Bestuur dat wenselijk acht. Het Bestuur is bovendien verplicht tot het bijeenroepen van de Algemene Vergadering op een termijn van niet langer dan vier (4) weken nadat het Bestuur een schriftelijk verzoek daartoe heeft ontvangen van ten minste een zodanig aantal leden als bevoegd is tot het uitbrengen van een tiende gedeelte der stemmen in de Algemene Vergadering. Indien aan het verzoek geen gevolg wordt gegeven, kunnen de verzoekers zelf tot bijeenroeping overgaan op de wijze waarop het Bestuur de Algemene Vergadering bijeenroept. De verzoekers kunnen alsdan anderen dan bestuurders belasten met de leiding van de vergadering en het opstellen van de notulen.
Oproep.
1. Bij de oproeping worden de te behandelen onderwerpen steeds vermeld alsmede de plaats en het tijdstip van de vergadering.
2. Een eenstemmig besluit van alle leden, al dan niet in vergadering bijeen, heeft dezelfde kracht als een besluit van de Algemene Vergadering, mits het met voorkennis van het Bestuur is genomen.
Vergaderorde.
1. Het bestuur wijst voor elke Algemene Vergadering een voorzitter en een notulist aan.
2. Van het ter vergadering verhandelde worden notulen gehouden. De notulen worden vastgesteld en ondertekend door degenen die in de vergadering als voorzitter en notulist hebben gefungeerd. De vastgestelde notulen worden ter kennis van het Bestuur en van de leden gebracht.
3. Alle bestuurders zijn bevoegd de Algemene Vergaderingen bij te wonen en hebben als zodanig in de Algemene Vergaderingen een raadgevende stem.
Stemprocedure; volmacht.
1. In de Algemene Vergadering heeft ieder lid recht op het uitbrengen van een stem. Blanco stemmen en ongeldige stemmen worden als niet uitgebracht aangemerkt.
2. Besluiten worden genomen bij volstrekte meerderheid van de uitgebrachte stemmen, tenzij bij de wet of bij de statuten uitdrukkelijk een grotere meerderheid wordt voorgeschreven.
3. Bij staking van stemmen over benoeming van personen komt geen besluit tot stand.
4. Het Bestuur kan besluiten dat stemmen die voorafgaand aan de Algemene Vergadering via een Elektronisch communicatiemiddel worden uitgebracht, worden gelijkgesteld met stemmen die ten tijde van de vergadering worden uitgebracht. Het Bestuur stelt de termijn vast waarbinnen de stemmen aldus kunnen worden uitgebracht, welke termijn niet eerder kan aanvangen dan op de dertigste dag voor die van de vergadering.
5. Het Bestuur kan besluiten dat iedere Vergadergerechtigde bevoegd is om door middel van een Elektronisch communicatiemiddel rechtstreeks kennis te nemen van en/of deel te nemen aan de vergadering.
6. Het Bestuur kan besluiten dat iedere stemgerechtigde Vergadergerechtigde bevoegd is om door middel van een Elektronisch communicatiemiddel hetzij in persoon, hetzij door een schriftelijk gevolmachtigde, het stemrecht uit te (doen) oefenen. Daartoe is vereist dat de stemgerechtigde Vergadergerechtigde via het Elektronische communicatiemiddel kan worden geïdentificeerd en rechtstreeks kan kennisnemen van de verhandelingen ter vergadering.
7. Het Bestuur kan voorwaarden verbinden aan het gebruik van het Elektronisch communicatiemiddel. In de oproeping worden deze voorwaarden genoemd of zal worden vermeld waar deze kunnen worden geraadpleegd.
8. Vergadergerechtigden kunnen zich ter vergadering door een schriftelijk gevolmachtigde andere vergadergerechtigde doen vertegenwoordigen. Een gevolmachtigde kan slechts één volmachtgever ter vergadering vertegenwoordigen.
9. Voor de toepassing van de leden 6 en 8 van het onderhavige artikel is aan de eis van schriftelijkheid voldaan indien de volmacht Elektronisch is vastgelegd.
Boekjaar; Jaarrekening.
1. Het boekjaar is gelijk aan het kalenderjaar.
2. Jaarlijks binnen zes (6) maanden na afloop van elk boekjaar - behoudens verlenging van deze termijn met ten hoogste vijf (5) maanden door de Algemene Vergadering op grond van bijzondere omstandigheden - maakt het Bestuur een Jaarrekening op en stelt deze ter beschikking voor inzage aan de vergaderingsgerechtigde leden.
3. De Algemene Vergadering benoemt een kascommissie van ten minste twee leden die geen deel uitmaken van het Bestuur. De kascommissie onderzoekt de Jaarrekening en brengt aan de Algemene Vergadering verslag van haar bevindingen uit. Benoeming van de hiervoor bedoelde commissie blijft achterwege indien de Jaarrekening in opdracht van de Algemene Vergadering vergezeld gaat van een verklaring van een accountant bedoeld in artikel 2:393 lid 1 BW.
4. De Jaarrekening wordt ondertekend door alle bestuurders; ontbreekt de ondertekening van een of meer van hen, dan wordt daarvan onder opgaaf van de reden melding gemaakt.
5. De opgemaakte Jaarrekening wordt vastgesteld door de Algemene Vergadering.
Reglementen
1. De Algemene Vergadering is bevoegd één of meer reglementen vast te stellen, waarin onderwerpen geregeld worden die niet in deze statuten geregeld zijn, voor zover reglementering ingevolge deze statuten niet aan het Bestuur is voorbehouden.
2. Een vastgesteld reglement kan worden gewijzigd of worden ingetrokken door het orgaan dat tot vaststelling bevoegd is.
Statutenwijziging
1. Met inachtneming van het bepaalde in artikel 2:42 BW en artikel 2:43 is de Algemene Vergadering bevoegd deze statuten te wijzigen. Het besluit tot statutenwijziging kan slechts worden genomen indien ten minste de helft van het aantal stemgerechtigde leden hun stem ten aanzien van het voorstel tot statutenwijziging vóór of tijdens de vergadering heeft uitgebracht en met een meerderheid van tenminste twee/derde van de geldig uitgebrachte stemmen.
2. Mocht aan het in lid 1 omschreven quorum vereiste niet worden voldaan dan dient het bestuur een nieuwe vergadering uit te schrijven, te houden binnen een maand na de in lid 1 bedoelde vergadering, in welke vergadering ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden met twee/derde meerderheid van de stemmen over het voorstel tot statutenwijziging kan worden beslist.
3. Tot het verlijden van de notariële akte van statutenwijziging is iedere bestuurder zelfstandig bevoegd.
Vereffening.
1. Indien de Vereniging wordt ontbonden ingevolge een besluit van de Algemene Vergadering, worden de bestuurders vereffenaars van haar vermogen, indien en voor zover de Algemene Vergadering niet een of meer andere vereffenaars benoemt.
2. Nadat de Vereniging heeft opgehouden te bestaan, blijven haar boeken, bescheiden en andere gegevensdragers gedurende zeven (7) jaar berusten onder degene die daartoe door de vereffenaars is aangewezen.
3. Een eventueel batig liquidatiesaldo zal worden bestemd voor een doel dat alsdan door de Algemene Ledenvergadering zal worden vastgesteld.